Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Kapustę kiszoną znajdziesz na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych witamin i minerałów

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie pożywienia. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż obecnie. A należy zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B3). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. wapnia, błonnika pokarmowego czy magnezu. Zarazem to żywność niskokaloryczna, z tej przyczyny poleca się jej konsumpcję osobom na diecie.

Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako podstawowy ich element. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także produkt, który świetnie komponuje się z grzybami i mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu bądź kapuśniaka.

Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz współcześnie raczej rzadko kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności składowania pożywienia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w małych oraz większych woreczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: