Więcej o soku z kiszonych buraków
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Czemu należy spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Wzmagają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną podczas terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]