Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Zamów żurek śląski.

W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje chęć błyskawicznego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są powszechnie serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to od razu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek powinno się zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego subiektywne smaki. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, bo w ramach tej grupy zup wymienia się trzy warianty:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.

Zakwas na żur bądź barszcz biały można kupić

Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest łatwe, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W książkach kulinarnych przeczytać można wiele przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Używając jednakże domowy zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli ochota np. na żur zaatakuje was niespodzianie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których zrobimy smaczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: