Więcej o kiszonych ogórkach na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
Na kanapce, w zupie, w sałatce czy w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszonki są tak samo pyszne, co zdrowe.
Jak robi się kwaszone ogórki?
Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź drewniane beczki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem zostawia się pojemnik na co najmniej kilkanaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku oraz koper, niemniej jednak smak ogórków kiszonych można podkręcić też innymi dodatkami, przykładowo cząstkami chrzanu, pieprzem bądź liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarnią albo piwnicą, w której może przechowywać żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w woreczkach z folii czy też w pojemnikach z uchem, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziałują na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ razem z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH jelit i korzystnie oddziaływają na ich florę, usprawniając w ten sposób trawienie. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również sporo minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, to przykładowo żelazo, magnez, wapń, fosfor czy miedź. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, nie należy wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]