Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Dalsze informacje o soli himalajskiej różowej.

Sól to składnik niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie własności ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy stosować je w gastronomii?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która wspaniale podbija smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 g na dobę) są potrzebne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, żelazo czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi znakomity do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Post Author: