Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do magazynowania dużych ilości gotowych preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wcześniej właściwości powodują, iż zbiornik nierdzewny jest też znakomitym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki stalowe w branży spożywczej
Zbiornik nierdzewny jest często wykorzystywany w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na takich naczyniach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy drobnoustrojami.